En lækker vaniljeprikket æblekompot med sæsonens danske æbler – kan både bruges som marmelade, som topping på morgenmaden eller fx til gammeldags æblekage med makroner og flødeskum.
Ingredienser
0,5kgæbler – her er der brugt discovery æbler, men du kan sagtens bruge andre æblesorter.
120gsukker
1vaniljestang
1citron
1dlvand
1kanelstang (kan undlades)
Sådan gør du
Skær æblerne i små tern – behold gerne skrællen på, da det er skrællen der giver den fine farve.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud – mas kornene med lidt af sukkeret.
Kom æbler, vaniljekorn, vaniljestang, kanelstang, sukker, saften af 1 citron og vand i en gryde. Bring det forsigtigt i kog og lad det koge i ca 20 minutter – husk at røre i det undervejs. Kompotten er færdig når æblerne er møre og de kan moses med grydeskeen.
Tag en stavblender og blende kompotten en smule så den bliver lidt glattere i konsistensen. Husk at fiske den tomme vaniljestang og kanelstang op inden du blender. Du kan også vælge at lade kompotten være som den er, hvis du ønsker den mere grov i konsistensen.
Video
Tip
Der er stor forskel på sødme/syrlighed i de forskellige æblesorter, så hold gerne tilbage med sukkeret – du kan altid tilsætte mere, hvis du synes den mangler sødme.
I opskriften her er det den røde skræl på discovery æblerne, der giver kompotten den smukke farve – bruger du andre æblesorter eller skræller æblerne vil kompotten få en anden farve, men stadig smage skønt.