Saftige og julede gulerodsboller med appelsinskal, krydderier og rosiner – helt perfekte til efterår og jul.
Ingredienser
1,5dl1,5mælk eller vand
1dl1yoghurt (eller andet syrligt mælkeprodukt)
25g25gær
20g20sukker
11æg
550g550hvedemel
50g50blødt smør
130g130revet gulerod
100g100rosiner eller andet tørret frugt (kan også erstattes med chokolade hvis man ikke er til tørret frugt)
1,51,5øko appelsin, fintrevet skal heraf
1,5tsk1,5stødt kardemomme
1tsk1stødt kanel
9g9salt
Æg til pensling
Perlesukker til pynt
Sådan gør du
Rør gær og sukker ud i mælk og yoghurt til gæret opløses. Tilsæt ægget og rør det hele rundt.
Tilsæt gulerødder, hvedemel, appelsinskal, krydderier og salt og ælt dejen godt sammen – gerne på røremaskine i et par minutter. Herefter tilsættes det bløde smør lidt af gangen mens dejen stadig æltes. Ælt dejen i 10-12 minutter til den er sammenhængende og med en glat overflade. Tilsæt til sidst rosinerne og ælt dem med i dejen.
Kom dejen i en tætlukket bøtte og lad den hæve i ca 45 min.
Del dejen i 16 lige strore stykker og form dem til runde boller ved at spænde dejen op og trille til kugler. Brug kun en smule mel, hvis dejen klistrer.
Fordel bollerne på to bageplader og dæk med et viskestykke eller en opklippet frysepose.
Lad bollerne efterhævce i ca 1 time til de er vokset godt i størrelse.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag 1 plade af gangen ved 210 grader traditionel ovn i 12-15 minutter.
Tip
Hvis bollerne ikke skal smage så meget af jul, så kan du sagtens undlade krydderier, appelsinskal og rosiner – så har du en opskrift på de dejligste klassiske gulerodsboller.