Vælg sæsonens råvarer

Fordelene ved at spise dansk frugt og grønt i sæson er mange! Først og fremmest giver den korte vej fra jord til bord friske råvarer med meget mere smag end langtidsholdbart grønt, der har været længe undervejs. Samtidig gør du dig selv og miljøet en kæmpe tjeneste ved at spise sæsonvarer.

Rustikke råvarer

Vinterens grøntsager er rustikke og rå, men lad dig ikke snyde i supermarkedet. Både rodfrugter og kål sprudler af farve indeni og både syner og smager fantastisk.

Vinter

Den danske vinter giver anledning til at bruge det bedste fra Vores jord – din køkkenhave. Vinteren byder på nye spændende grøntsager, både i og over jorden, som alle fortjener at blive udforsket.

Kærlighed til vores jord

Klimavenlige råvarer er dem, der er rejst kortest og altså derfor de danske, som vi har i vores danske jord. Der er mange måder, hvorpå vi i produktionen, kan passe på vores jord.

Gartnerierne bag Vores jord – din køkkenhave arbejder hele tiden på at udvikle dyrkningsmetoderne, så jorden og råvarer behandles mest skånsomt og bæredygtigt.

Kig efter bæredygtighedssymbolerne for at se, hvordan den enkelte gartner arbejder med bæredygtighed:

Spidskål, grønkål, Hvidkål, brocoli

Vinterkål

I Danmark dyrker vi et flot og bredt udvalg af kål henover en lang sæson, hvor vi starter med sprøde spidskål i foråret og slutter med frostglad grønkål om vinteren. Flere kålsorter kommer i både sommer- og vintervarianter, som fx hvidkål. Her er sommerversionen et mindre, lysegrønt hoved, som er finere i bladene og har en mild kålsmag. Hvorimod vinterversionen er et større, hvidt, kompakt kålhoved, med en skarpere og mere intens smag af kål.

Tip til anvendelse:

Kål er en fuldstændig fantastisk og meget alsidig råvare. Kål dækker over en masse forskellige sorter fra broccoli til spidskål, som alle har forskellige anvendelsesmuligheder. De fine sommerkål passer fortrinligt i salatskålen. Her kan et mandolinjern få ethvert kålhoved til at virke silkeblødt og enormt delikat. Om vinteren søger vi ofte de mere varm og nærende retter. Her kan alle slags kål bruges, enten i gryderetten, hvor det braiseres og giver fylde og smag. Eller i en klassisk stuvning til frikadellen. I nyere tid er der også fundet god plads på menuen til de grovere kålsalater som fx pynter på julebordet. Og de helt hippe, laver ris, pizzabunde og fladbrød af fx blomkål og broccoli.

Find masser af opskrifter med kål her

Sæson

De robuste vintergrøntsager

Vinteren byder på grove og smagfulde grøntsager som rodfrugter, kål, porre og svampe. Råvarer som er fulde af smag, og som passer perfekt til de varme retter vinteren indbyder til. Snyd heller ikke dig selv for de sprøde, danske æbler og pære, som er høstet i efteråret og ligger køligt og klar til at forsyne os igennem vinteren.

Grønt hver dag:

De officielle anbefalinger er 600 gram frugt og grønt om dagen for personer over 10 år og 400 gram for børn mellem 4 og 10 år.