Vælg sæsonens råvarer

Fordelene ved at spise dansk frugt og grønt i sæson er mange! Først og fremmest giver den korte vej fra jord til bord friske råvarer med meget mere smag end langtidsholdbart grønt, der har været længe undervejs. Samtidig gør du dig selv og miljøet en kæmpe tjeneste ved at spise sæsonvarer.

Forårets forventningsglæde

Med foråret følger en helt særlig forventningsglæde, og de fleste af os kan ikke vente med at sætte tænderne i sprøde salathoveder, saftige jordbær og nye kartofler med smør.

Forår

I det tidlige forår skal vi bruge kreativiteten lidt endnu, og her er det heldigt, at vi stadig kan købe bl.a. ny opgravede gulerødder, porre, svampe og æbler, samt forskellige rodfrugter.

Kærlighed til vores jord

Klimavenlige råvarer er dem, der er rejst kortest og altså derfor de danske, som vi har i vores danske jord. Der er mange måder, hvorpå vi i produktionen, kan passe på vores jord.

Gartnerierne bag Vores jord – din køkkenhave arbejder hele tiden på at udvikle dyrkningsmetoderne, så jorden og råvarer behandles mest skånsomt og bæredygtigt.

Kig efter bæredygtighedssymbolerne for at se, hvordan den enkelte gartner arbejder med bæredygtighed:

Sæson

De første sprøde salathoveder og babyleaves

Mange ser salat som en fælles råvare, som smager og kan anvendes til det samme. Men sandheden er at typer af salat variere ligeså meget som fx kål og rodfrugter. Nogle salathoveder er enormt sprøde, saftige og lidt neutrale i smagen, som fx iceberg. Hvorimod andre salat er mere fine i strukturen og har en bitter smag, som frisée salat. Så er der hele kategorien af babyleaves, som er spæde, enkelte salatblade som spinat, rucola, rødbedeblade mm.

Tip til anvendelse:

Salater bliver ofte brugt som base i salatskålen eller fyld i burgeren og sandwichen. Men når de første sprøde salathoveder kommer, kan det godt betale sig at give dem lidt ekstra plads på menuen. Iceberg salat smager fx fantastiske serveret en simpel, let pisket mormor dressing, og hjertesalat kan med fordel skæres i halve grilles/steges og serveres med lidt olie, citronsaft og parmesan. Babyleaves er skønne i både pestoer, toppet på pizza, i smoothies eller helt simpelt med en god vinaigrette og lidt ristede nødder.

Find masser salat opskrifter her

Sæson

De første forårsfristelser

Noget af det som de fleste forbinder med forår og sommer i Danmark er nye opgravede kartofler og søde sommer jordbær. Faktisk er vi så heldige, at vi i dag kan nyde begge dele i det sene forår. De første danske jordbær er klar i drivhusene sidst på foråret og det samme er de første spæde kartofler i jorden. Og det allerbedste er, at vi kan nyde begge dele langt ind i sommeren.

Grønt hver dag:

De officielle anbefalinger er 600 gram frugt og grønt om dagen for personer over 10 år og 4-600 gram for børn mellem 4 og 10 år.

Opskrifter med sæsonens råvarer