Vælg sæsonens råvarer

Fordelene ved at spise dansk frugt og grønt i sæson er mange! Først og fremmest giver den korte vej fra jord til bord friske råvarer med meget mere smag end langtidsholdbart grønt, der har været længe undervejs. Samtidig gør du dig selv og miljøet en kæmpe tjeneste ved at spise sæsonvarer.

Knald på farverne

Efterårets grøntsager er fulde af farver. Lad dig ikke snyde i supermarkedet – rodfrugter, græskar og kål sprudler af farve indeni og både syner og smager fantastisk.

Efterår

Det danske efterår giver anledning til at bruge det bedste fra Vores jord – din køkkenhave. Efteråret byder nemlig på nye spændende grøntsager, både i og over jorden, som alle fortjener at blive udforsket og smagt.

Kærlighed til vores jord

Klimavenlige råvarer er dem, der er rejst kortest og altså derfor de danske, som vi har i vores danske jord. Der er mange måder, hvorpå vi i produktionen, kan passe på vores jord.

Gartnerierne bag Vores jord – din køkkenhave arbejder hele tiden på at udvikle dyrkningsmetoderne, så jorden og råvarer behandles mest skånsomt og bæredygtigt.

Kig efter bæredygtighedssymbolerne for at se, hvordan den enkelte gartner arbejder med bæredygtighed:

Rodfrugter, græskar, kål, gulerødder

Efterårets rodfrugter

I Danmark dyrker vi et imponerende udvalg af rodfrugter – fra den klassiske gulerod til beder i alle regnbuens farver. Det danske klima er særdeles velegnet til dyrkning af rodfrugter. Det betyder, at er vi er forsynet med nyopgravede rødder fra sensommeren til godt ind i foråret. Afstanden fra jord til bord for de danske rodfrugter er kort, hvorfor de mange vitaminer og mineraler bevares.

Tip til anvendelse:

Man kan bruge rodfrugter på alle tænkelige måder. Bag dem i ovnen med olie og krydderier. Riv dem groft, og kom dem i kødsovs og lasagne. Skær dem i mundrette stykker, og brug dem i gryderetter. Skær dem i tynde skiver, og brug dem i sprøde salater, på pizza eller sylt dem, og brug dem som tilbehør til næsten alt. Rodfrugter har en naturlig sødme efter tilberedning og passer derfor godt i fx kager, boller, vafler og pandekager.

Find masser af opskrifter med rodfrugter her

Sæson

Efterårets grønt

Efteråret byder på grove og smagfulde grøntsager som græskar, rodfrugter og kål. Det er råvarer, som er fulde af smag, og som passer perfekt til de varme retter, efteråret indbyder til. Snyd heller ikke dig selv for efterårets skønne frugter – nemlig de sprøde, danske æbler og pærer, der høstes netop nu.

Grønt hver dag:

De officielle anbefalinger er 600 gram frugt og grønt om dagen for personer over 10 år og 400 gram for børn mellem 4 og 10 år.